Vergroot je wereld!

Grenzen verleggen

Ben je een wereldburger in wording? Door je grenzen te verleggen vergroot je je wereld. We zijn er trots op dat je dit op het Marne college niet alleen op school kunt doen, maar ook in de wereld buiten de school. Hoe we dat doen? Lees en kijk snel verder.


Wereld van mogelijkheden
Het Marne college is een Elos- en TTO school. Dat biedt jou onbegrensde mogelijkheden!
Elos is grenzen verleggen waarbij je als leerling intensief kennis maakt met de wereld. Sinds augustus 2013 maakt het Marne college onderdeel uit van het Elos-netwerk. Neem ook eens een kijkje op de website van Elos
 
Sinds dit schooljaar zijn wij ook actief bezig met een nieuw lesprogramma voor het vak EIO en doen we mee met het EPASprogramma vanuit het Europees Parlement. Meer informatie vind je op hun website:

  


 
De wereld is jouw leergebied!
Internationalisering is een breed begrip op het Marne college. De basis ligt in de regio en de contacten die vanuit de regio mogelijk zijn om grenzen over te gaan via internet, social media, eTwinning en excursies. 
Je kunt daarnaast ook meerdere taalcertificaten halen voor Duits, Frans en Engels.
Sinds 2014 kunnen vwo leerlingen deelnemen aan de module Chinese taal en cultuur. Voor deze en andere taallessen heeft het Marne college ‘native speakers’, docenten die lesgeven in hun moedertaal.
Interessant om te melden is dat er contacten zijn gelegd met een Chinese highschool en dat er tijdens het nieuwe schooljaar een uitwisseling met leerlingen uit China zal plaatsvinden. Op de site van de Chinese school alvast een voorproefje: www.czedu.gov.cn/dis
 
Grensverleggende excursies
Een aantal voorbeelden van grensverleggende excursies die vanuit het Marne college plaatsvinden:
  • vmbo leerlingen gaan naar Praag, Parijs of de Ardennen
  • havo 4 krijgt een tweede fase programma aangeboden in Tsjechië
  • havo, vwo en tto 3 gaan naar Brussel voor o.a. een bezoek aan het Europees Parlement
  • vmbo tot en met vwo leerlingen krijgen de mogelijkheid om gezamenlijk een ski-reis naar Oostenrijk te maken
  • tto 2 leerlingen gaan naar London waar de leerlingen in gastgezinnen verblijven
  • vwo 5 leerlingen nemen deel aan het uitwisselingsproject met leerlingen uit Tsjechië, een project dat al bestaat sinds 1992. De leerlingen verblijven bij gastgezinnen in Neratovice en later komen de Tsjechische leerlingen een week naar Bolsward.
 
 
Meer informatie en overige voorbeelden zijn terug te vinden in het grensverleggend menu 2016-2017. In de toekomst hopen we de uitwisseling met China aan dit menu toe te kunnen voegen, maar ook een uitwisseling naar Zuid-Afrika. 
Door te klikken op de link kun je een infoblad openen met het grensverleggend menu als onderdeel: infoblad grenzen verleggen.
 
 
Projecten die je wereld vergroten!
Natuurlijk zijn excursies een belangrijk onderdeel bij het verleggen van grenzen, maar internationale projecten zijn dat niet minder. Door mee te werken aan dit soort projecten vergroot je niet alleen je wereld maar help je ook mee om deze een beetje mooier te maken.
Zo heeft het Marne college vorig jaar de Orange Carpet prijs gewonnen voor het bedenken van het GEO-WATER project.


GEO-WATER project in het kort
Zo’n driehonderd leerlingen van scholen uit Tsjechië, Duitsland, Polen en Nederland richten zelf adviesbureaus op en werken vanaf januari 2016 in een internationale setting aan duurzame oplossingen voor actuele watervraagstukken. Waterkwaliteit, waterveiligheid en waterkwantiteit zijn hoofdthema’s die in al deze landen spelen. De waterschappen zorgen voor opdrachten in de vorm van ‘real life assignments’. Voor het Marne college is dat Wetterskip Fryslân.
Meer informatie over het Geo-water project is te vinden op de speciale website: www.geo-water.eu 
 
Op woensdag 1 februari zijn Anneke v/d Werf en Dylan Terenstra uit respectievelijk 5 en 4 atheneum van het Marne College naar Den Haag gegaan om het GEO-WATER project te pitchen. 
Minister Bussemaker heeft het internationale GEO-WATER project van het Marne college en IVN als 'good example' van sector overstijgende Erasmus+ projecten geïntroduceerd tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van Erasmus+.
Meer weten?
Op deze pagina van de website proberen we je op de hoogte te houden van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internationalisering en het verleggen van je grenzen op het Marne college. 
Natuurlijk is er altijd meer te vertellen, dus heb je nog vragen of wil je meer weten over bijvoorbeeld één van de projecten dan kun je altijd een mail sturen naar info@marnecollege.nl
 


Nieuws

27/12018
Engelse les voor leerlingen groep 7/8

De afgelopen weken hebben leerlingen uit 2VTA een les Engels verzorgd voor leerlingen van groep 7 en 8 op verschillende basisscholen in de regio. ... lees verder
19/12018
Leerlingen Marne college: Bouwen, wonen & interieur

Tijdens een workshop steigerbouwen... lees verder
10/122017
IJSO 2017 bezoekt Marne College

Afgelopen vrijdag bezochten de deelnemers aan de International Junior Science Olympiad het Marne College. Deze groep leerlingen, uit ruim 50 landen, zijn de beste leerlingen uit hun land op het gebied van science (biologie, natuurkunde en scheikunde)... lees verder
Vergroot je wereld!
DISCLAIMER
Marne College is een school van CVO Zuid-West Fryslân