Ouderavond sociale media: verhelderend, verfrissend en verrassend!

Op 13 februari organiseerde de Ouderraad van het Marne met Vitamine Eef een thema avond over sociale media, gamen en mobieltjes. Naast ouders en docenten waren ook leerlingen aanwezig. Zij vertelden openhartig over hun sociale mediagebruik en de rol

Op 13 februari organiseerde de Ouderraad van het Marne met Vitamine Eef een thema avond over sociale media, gamen en mobieltjes. Naast ouders en docenten waren ook leerlingen aanwezig. Zij vertelden openhartig over hun sociale mediagebruik en de rol die beeldschermen in hun leven spelen. De uitwisseling van ervaringen leverde over en weer mooie inzichten op. 

 

Hoe vind je als ouders en kinderen een balans in het gebruik van de sociale media? Ouders vroegen zich af hoe ze de aandacht van hun kind vast kunnen houden: door een eind met ze te gaan rijden in een wifi-loze auto? Kunnen kinderen nog wel zonder google iets over een onderwerp vinden? Waarom zou je je niet mogen vervelen, weg mogen dromen zonder meteen op het scherm te kijken als je even niets te doen hebt? 

Een docent vroeg zich af waarom ze als docent het gebruik van een groepsapp als heel handig ervaart, terwijl ze in haar rol als moeder moeite heeft met het sociale media gebruik van haar kinderen. Kun je dat omdenken? 

En wist je dat er apps zijn die je belonen als je even niet met je telefoon bezig bent? 

 

Hilariteit was er alom toen tussen de logo’s van veel gebruikte apps dat van Tinder niet door de ouders werd herkend. 

 

Tot slot vroegen de ouders aan de leerlingen – de ervaringsdeskundigen - hoe zij hen het beste online kunnen begeleiden ‘Ouders kunnen ons het beste helpen door er minder bovenop te zitten en niet alleen te letten op de tijd, maar ook te kijken naar wat voor mooie dingen we via beeldschermen ontdekken, doen en meemaken’. En daarmee werd de avond krachtig afgesloten. 

 

Voor meer informatie en tips over digitale mediaopvoeding en veilig internetten: http://wqd.nl/ac72

 


Vergroot je wereld!
DISCLAIMER
Marne College is een school van CVO Zuid-West Fryslân