Vergroot je wereld!

Grenzen verleggen

Ben je een wereldburger in wording? Door je grenzen te verleggen vergroot je je wereld. We zijn er trots op dat je dit op het Marne college niet alleen op school kunt doen, maar ook in de wereld buiten de school. Hoe we dat doen? Lees en kijk snel verder.


Wereld van mogelijkheden
Het Marne college is een Elos- en TTO school. Dat biedt jou onbegrensde mogelijkheden!
Elos is grenzen verleggen waarbij je als leerling intensief kennis maakt met de wereld. Sinds augustus 2013 maakt het Marne college onderdeel uit van het Elos-netwerk. Neem ook eens een kijkje op de website van Elos
 
Sinds dit schooljaar zijn wij ook actief bezig met een nieuw lesprogramma voor het vak EIO en doen we mee met het EPASprogramma vanuit het Europees Parlement. Meer informatie vind je op hun website:
 
  


 
De wereld is jouw leergebied!
Internationalisering is een breed begrip op het Marne college. De basis ligt in de regio en de contacten die vanuit de regio mogelijk zijn om grenzen over te gaan via internet, social media, eTwinning en excursies. 
Je kunt daarnaast ook meerdere taalcertificaten halen voor Duits, Frans en Engels.
Voor deze en andere taallessen heeft het Marne college ‘native speakers’, docenten die lesgeven in hun moedertaal.

 
Grensverleggende excursies
Een aantal voorbeelden van grensverleggende excursies die vanuit het Marne college plaatsvinden:
  • vmbo leerlingen gaan naar Praag, Parijs of de Ardennen
  • havo 4 krijgt een tweede fase programma aangeboden in Tsjechië
  • havo, vwo en tto 3 gaan naar Brussel voor o.a. een bezoek aan het Europees Parlement
  • vmbo tot en met vwo leerlingen krijgen de mogelijkheid om gezamenlijk een ski-reis naar Oostenrijk te maken
  • tto 2 leerlingen gaan naar London waar de leerlingen in gastgezinnen verblijven
  • vwo 5 leerlingen nemen deel aan het uitwisselingsproject met leerlingen uit Tsjechië, een project dat al bestaat sinds 1992. De leerlingen verblijven bij gastgezinnen in Neratovice en later komen de Tsjechische leerlingen een week naar Bolsward.
In het Infoblad Grenzen verleggen 1819 kun je meer voorbeelden en informatie terug vinden.
 
 
Projecten die je wereld vergroten!
Natuurlijk zijn excursies een belangrijk onderdeel bij het verleggen van grenzen, maar internationale projecten zijn dat niet minder. Door mee te werken aan dit soort projecten vergroot je niet alleen je wereld maar help je ook mee om deze een beetje mooier te maken.
Zo heeft het Marne college vorig jaar de Orange Carpet prijs gewonnen voor het bedenken van het GEO-WATER project.


GEO-WATER project in het kort
Zo’n driehonderd leerlingen van scholen uit Tsjechië, Duitsland, Polen en Nederland richten zelf adviesbureaus op en werken vanaf januari 2016 in een internationale setting aan duurzame oplossingen voor actuele watervraagstukken. Waterkwaliteit, waterveiligheid en waterkwantiteit zijn hoofdthema’s die in al deze landen spelen. De waterschappen zorgen voor opdrachten in de vorm van ‘real life assignments’. Voor het Marne college is dat Wetterskip Fryslân.
Meer informatie over het Geo-water project is te vinden op de speciale website: www.geo-water.eu 
 
Op woensdag 1 februari 2017 zijn Anneke v/d Werf en Dylan Terenstra uit destijds 5 en 4 atheneum van het Marne College naar Den Haag gegaan om het GEO-WATER project te pitchen. 
Minister Bussemaker heeft het internationale GEO-WATER project van het Marne college en IVN als 'good example' van sector overstijgende Erasmus+ projecten geïntroduceerd tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van Erasmus+.
Meer weten?
Op deze pagina van de website proberen we je op de hoogte te houden van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internationalisering en het verleggen van je grenzen op het Marne college. 
Natuurlijk is er altijd meer te vertellen, dus heb je nog vragen of wil je meer weten over bijvoorbeeld één van de projecten dan kun je altijd een mail sturen naar info@marnecollege.nl
 


Nieuws

15/102019
Bijzondere excursie naar Dachau

Vorige week hebben 25 leerlingen een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Dachau en de stad M√ľnchen. Lees hier het verslag:... lees verder
14/102019
Feestelijke uitreiking Anglia diploma

Afgelopen schooljaar hebben een 7-tal leerlingen van de afdeling vmbo BB/KB een Engels Anglia examen afgelegd.... lees verder
12/112018
Cultureel maandbericht november

Deze LF2018 activiteiten vinden er plaats in november... lees verder
Vergroot je wereld!
Disclaimer | Privacy
Marne College is een school van CVO Zuid-West Fryslân